По добро ли е отлежалото вино?

http://www.freefoto.com/images/09/12/09_12_59---Old-bottle-of-Wine_web.jpg
Ето и един въпрос: Става ли виното по добро с годините? А отговора е:  Разбира се! Ето и една „новина”: Изби в Китай са започнали научни проучвания за използване на електрически полета за ускоряване на процесите на стареене на вината.

http://cenblog.org/wp-content/uploads/2008/09/old-wine.jpg
Достатъчно е един рязък прилив на електричество и едно евтино вино да я превърне в добре отлежало и дори и най-опитните сомелиери не биха го разпознали. Методът на трансформация се нарича  Тhe ”plug-in” ageing, подробности могат да бъдат открити в  списанието на Южно Китайския Технологичен Университет в Гуанджоу, Син Една Зенг. Ако успехът на този метод се докаже, то тогава би могло да бъде направено вино с възрастта на Китай.

Как вино старее?
http://www.jeffshanberg.com/d/212-2/old_wine_bottles.jpg
Фактът, че виното може да старее, което го отличава от повечето други хранителни продукти. Комплекс от химични реакции, включващи  винените захари, киселини и фенолните съединения (като танини) могат да променя аромата, цвета и вкуса на виното с времето по-приятен начин.
Характера на отлежалите вина се влияе от редица фактори, включително сорта грозде, реколтата, лозарските практики, географската област и винопроизводственият стил. Не трябва да се  пренебрегва и факта, че и съхранението след бутилирането също може да влияят на характера на стареене и може да изисква значително време и финансови инвестиции. Обикновено само около 10% от всички червени вина и 5% от всички бели вина  действително могат да подобрят значително своите характеристики с възрастта, за да станат по-приятна за пиене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар