
Достатъчно е един рязък прилив на електричество и едно евтино вино да я превърне в добре отлежало и дори и най-опитните сомелиери не биха го разпознали. Методът на трансформация се нарича Тhe ”plug-in” ageing, подробности могат да бъдат открити в списанието на Южно Китайския Технологичен Университет в Гуанджоу, Син Една Зенг. Ако успехът на този метод се докаже, то тогава би могло да бъде направено вино с възрастта на Китай.
Как вино старее?

Характера на отлежалите вина се влияе от редица фактори, включително сорта грозде, реколтата, лозарските практики, географската област и винопроизводственият стил. Не трябва да се пренебрегва и факта, че и съхранението след бутилирането също може да влияят на характера на стареене и може да изисква значително време и финансови инвестиции. Обикновено само около 10% от всички червени вина и 5% от всички бели вина действително могат да подобрят значително своите характеристики с възрастта, за да станат по-приятна за пиене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар