Как да съхранявяме и колекционираме вина
Повечето хора решават да селектират и колекционират вино, само заради тръпката. Разбира се, това е значителна инвестиция, но пък удоволствието може да е несравнимо. Каквато и да е причината, първата стъпка е да изберете изба и да се научите да съхранявате правилно виното си. Виното, което се съхранява в подходящи условия ще остарее и улегне по начина, по който иска господарят му. Имайте в предвид, че не всяко вино е пригодено за съхранение дълъг период от време. Един от факторите, който оказва голямо значение е "потеклото" на гроздето. За тези, които могат да си го позволят, в Италия например реколта грозде се продава със специален сертификат.
Казват, че изборът на вино е като избора на любовница. Винаги търсиш баланса между онова, което имаш и онова, което нямаш. В избора си за вино се опитайте да запазите баланса и бъдете сигурни, че виното може да бъде готово за пиене, независимо от това, дали е отлежало или не. Ако спазите това, колкото повече остарява вашето вино, толкова по-добър ще бъде вкусът му. Старото вино разгръща букета си и придобива балансиран, кадифен вкус. Младото пък е по-остро и по-силно. Ако попадате в категорията ценители на виното, то е задължително да накарате вашата колекция да остарява.
Температура - това е величина от изключителна важност за виното. Истинското ценно вино се съхранява в пространство с температури не по-високи от 10-12 градуса. Експертите обаче отчитат, че доброто вино търпи температура до 14 градуса. Отвъд тези граници, виното узрява по-бързо и губи 60 процента от вкусовите си качества. Влажността и светлината са другите значими фактори в тайнството на древното питие. Достатъчни са 70-75% процента влага на въздуха, а светлината трябва да бъде намалена до минимум. В Сардиния например имат поговорка - дяволът, виното и любовта се раждат на тъмно! И разбира се, никога не се местят от място на място.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар